Nog wat geschiedenis, de ‘Groote Oorlog’ en het ‘Kasteel Domein van Bouchout’.

Onderstaande tekst is de tekst op bijgaande foto:

Tijdens de ‘Groote Oorlog’ was de Plantentuin nog in Brussel gelegen. Toen woonde Keizerin Charlotte van Mexico, de zus van Koning Leopold II, nog in het Kasteel van Bouchout. Haar in 1867 ter dood gebrachte echtgenoot, Keizer Maximiliaan van Mexico , was de broer van keizer Frans Jozef van Oostenrijk-Hongarije.
In de omgeving van Meise en Londerzeel leverde Belgische en Duitse soldaten meermaals slag in augustus en september 1914.

Jan Vanden  Eynde schreef in zijn boek ‘MEISE’, op pagina 83, over de impact van deze ‘Groote Oorlog’ in de gemeente Meise:
“Tijdens die vierjarige bezetting hebben de Duiters hier jongelingen opgeëist om naar Duitsland, waar gebrek aan arbeiders was, te gaan werken. Hierdoor kwamen Duitsers vrij om aan het front te gaan strijden. Ingevolge deze opeisingen ontstond paniek bij de bevolking en vele mannen vertrokken uit Meise om in Brussel te gaan onderduiken.De vrouwen die alleen thuis bleven, waren zo bevreesd dat ze in hun eigen huis niet durfden te overnachten en bij valavonden trokken ze met hun kinderen naar de hoeve Bouchout tot
’s anderendaags in de morgen. Daar waren ze buiten gevaar want het domein van Bouchout werd als Oostenrijks gebied beschouwd.”

8 gedachten over “Nog wat geschiedenis, de ‘Groote Oorlog’ en het ‘Kasteel Domein van Bouchout’.

 1. Wat een mooie versiering met klaprozen van het hek (of is het een poort?). En wat leuk dat je er een stukje geschiedenis aan toe hebt gevoegd.

  Like

 2. Lieve Els,

  Ja, een mooi verhaal, toch ? Tony had het in een krant gelezen en vertelde het mij. Ik vind dat we nu eens in het Domein zouden moeten wandelen, misschien de volgende keer dat wij bij jullie komen logeren ?

  Dikke kus,

  Boeboe

  >

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s