Nog wat geschiedenis, de ‘Groote Oorlog’ en het ‘Kasteel Domein van Bouchout’.

Tags

, ,

Onderstaande tekst is de tekst op bijgaande foto:

Tijdens de ‘Groote Oorlog’ was de Plantentuin nog in Brussel gelegen. Toen woonde Keizerin Charlotte van Mexico, de zus van Koning Leopold II, nog in het Kasteel van Bouchout. Haar in 1867 ter dood gebrachte echtgenoot, Keizer Maximiliaan van Mexico , was de broer van keizer Frans Jozef van Oostenrijk-Hongarije.
In de omgeving van Meise en Londerzeel leverde Belgische en Duitse soldaten meermaals slag in augustus en september 1914.

Jan Vanden  Eynde schreef in zijn boek ‘MEISE’, op pagina 83, over de impact van deze ‘Groote Oorlog’ in de gemeente Meise:
“Tijdens die vierjarige bezetting hebben de Duiters hier jongelingen opgeëist om naar Duitsland, waar gebrek aan arbeiders was, te gaan werken. Hierdoor kwamen Duitsers vrij om aan het front te gaan strijden. Ingevolge deze opeisingen ontstond paniek bij de bevolking en vele mannen vertrokken uit Meise om in Brussel te gaan onderduiken.De vrouwen die alleen thuis bleven, waren zo bevreesd dat ze in hun eigen huis niet durfden te overnachten en bij valavonden trokken ze met hun kinderen naar de hoeve Bouchout tot
’s anderendaags in de morgen. Daar waren ze buiten gevaar want het domein van Bouchout werd als Oostenrijks gebied beschouwd.”

Kunst in de Plantentuin!

Vanaf 27 april tot en met 29 mei is werk van Jan Wellens te bewonderen in de Plantentuin in het Kasteel van Bouchout.
De tentoonstelling bevat werken/inzendingen voor een wedstrijd voor kunstenaars met als thema  ‘Natura Artis Magistra’, Natuur als leermeesteres van de kunst.
Deze wedstrijd is door het FedOs gelanceerd in samenwerking met de plantentuin.

Voor verdere info en openingstijden zie:  http://bit.ly/2EUiYk8

the tree man 2017 73x55light in the leaves 2017 73x55autumn storm 2017 73x55