IJskelders

Een verassing bij het verlaten van de Plantentuin in Meise:

Onderstaand de tekst die op het bord staat, zie foto:
In de plantentuin vind je 3 ijskelders. Deze kelders werden gebruikt om in de winter ijs op te slaan, zodat ze in de zomer het ijs konden gebruiken om etenswaren en dranken te koelen.De grootste ijskelder vindt zich aan de Hoofdingang.

Architect de Capronnier bouwde deze in 1879. De briefwisselingen en tekeningen van de architect zijn bewaard gebleven in het Koninklijk Archief te Brussel. Het is trouwens één van de grootste ijskelders van België.Hij meet 17 meter bij 5.

De kelder is gemaakt van kwaliteitsbaksteen. Een gang met twee kamers leidt tot de eigenlijke ijskelder. Die ligt nog 3 meter dieper dan de ingang. In de kamers kon men etenswaren ophangen om gekoeld te blijven.

Bovenop de ijskelder staan mooie oude taxusbomen, om deze af te schermen van de zon.Sinds de ijskelder in onbruik is geraakt, overwinteren er vleermuizen, waaronder enkele zeldzame! Daarom is de ijskelder een groot deel van het jaar afgesloten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s